Tandpine – Svendborg – Rudkøbing – Sydfyn – hvad gør jeg?

Her får du praktiske tips og informationer vedrørende forholdsregler, hvis du har slået en tand eller har tandpine. Under Akut hjælp finder du nederst adresser og telefonnumre på Klinikhuset i Rudkøbing på Langeland samt privatnummeret på Klinikhusets ene tandlæge, Ole Klitgård, Svendborg.

Under alle omstændigheder bør Klinikhuset Klitgård konsulteres for at vurdere skaden, også af hensyn til en evt. skadesanmeldelse til forsikringsselskabet.

Mælketand
Tanden slået ud Ingen behandling. Tanden kan ikke reddes.
Tanden forrykket. Det væsentlige er, at de nye blivende tænder ikke tager skade. Uanset om mælketanden er slået ind eller til siden, må den ikke flyttes “på plads”, fordi det nye tandanlæg derved kan tage skade. Mange gange ser man, at mælketanden alligevel selv går på plads efter nogle måneder. Hvis barnet ikke kan tygge sammen, fordi det bider på den forrykkede tand, skal tanden trækkes ud.

Tanden brækket
Kan man se en rød plet, hvor tanden er knækket, er tandnerven beskadiget. Det kan give smerter, så kontakt os hvis du har brug for akut tandlægehjælp.
Er der ingen rød plet at se, kan behandlingen vente en dag eller to.

Blivende tand
Tanden slået ud. Måske kan tanden sættes på plads igen. Men det skal ske hurtigt. Helst indenfor 20 minutter. Tanden skal IKKE gøres ren – lad tandlægerne om det. Tanden skal opbevares fugtigt under transporten til klinikken – bedst i munden, hvis der ikke er bevidstløshed ellers i plasticpose med fugtig serviet (oftest hvad man har ved hånden).
Tanden forrykket. Kraftige slag kan løsne tanden. Oftest sker der ikke andet end at tanden vokser fast igen. Er tanden meget løs, og er det svært at tygge, vil det ofte være en god idé at sætte tanden midlertidigt fast med fyldninger til nabotænderne (“krykker”).

Tabt plombe
Bestil tid snarest. Det generer tungen, og det kan være et tegn på, at noget har været galt under plomben i lang tid. Hullet vil samle madrester og bakterier og forværre problemet. Kontakt os. Så hjælper vi dig med at finde en tid hurtigst muligt.

Voldsomme smerter kræver tandlægehjælp med det samme.

Tandpinen er som oftest udtryk for en betændelsesproces i tandnerven eller den omkringliggende knogle eller tandkødet. Smerten kan være forårsaget af, at betændelsen giver hævelse og overtryk inde i tanden eller knoglen. Behandlingen består i at standse betændelsesprocessen evt. i kombination med at lukke trykket ud samtidigt.

Tandpine

En let tandpine eller lidt ondt kan klares med smertestillende tabletter. Men bestil en tid hos os, inden det bliver værre – for det bliver det!