Livet er skønt igen

Kunstner Karen Hansen fra Stenløse på Sjælland fik nye tænder på en dag – og nu er hun og ægtefællen faste kunder i Klinikhuset Klitgaard i Rudkøbing

Af Lars Rasmussen, Vid & Sans

For 30 år siden fik Karen Hansen konstateret paradentose. Det betød adskillige behandlinger hvert år – i mange år. Hun var nødt til det, for hendes smil og udseende var vigtigt for hendes arbejdsliv. Sammen med manden, Knud Hansen, drev hun i mange år et kunstgalleri på en gammel borg i Sydfrankrig, og her var strømmen af gæster til tider intens. Så Karen Hansen smilede meget.

Løse tænder
Efterhånden blev tænderne løsere, hun fik lavet en bro, men det var til sidst heller ikke nok. Hun måtte have implantater eller protese.
– Jeg undersøgte priser på implantater i Polen, Tyskland, Sverige og Østrig, og selv om Østrig var billigst, var jeg ikke vild med tanken, fortæller Karen Hansen.
– Ingen kunne tilbyde implantater før efter 9 måneder, og i ventetiden skulle jeg gå med gebis. Det var jeg ikke begejstret for, og heller ikke for det at bruge en udenlandsk tandlæge, hvis jeg kunne finde en dansk. Jeg var klar til at betale lidt ekstra for at finde en herhjemme. – En dag ringede vores familie på Tåsinge med en rigtig god nyhed, fortæller Karen Hansen.

Tænder på en dag
Lis og Jørgen havde læst en artikel i det lokale dagblad, Fyns Amts Avis, om den nye Allon4-behandling hos Klinikhuset Klitgaard, hvor patienterne kunne få tænder på en dag. Det var på det tidspunkt den eneste klinik i landet, der kunne levere det.

– Det var lige mig, så jeg ringede allerede næste dag og fik hurtigt tid hos Ole Klitgaard, fortæller Karen Hansen. – Han var god til at forklare, hvad jeg gik ind til, og selv om jeg var bange, var det bedre end de mange Djerkekroner, boringer og bylder, jeg havde oplevet. I flere år var jeg blevet opereret 3-11 gange om året, fortæller hun.

Karen Hansen fik klaret sin operation, og trods et par dages hævelse, synes hun, at generne ved operationen var meget begrænsede. Og hun er især lykkelig for, at hun igen kunne tygge bl.a. æbler og flæskesvær.

God investering
Karen Hansen forstår ikke, at det offentlige ikke støtter implantat-behandlingerne. Efter hendes mening kunne mange ældre få et langt sundere liv ved, at de kunne tygge maden og få mere varieret kost.

– Det ville spare på omkostningerne til lægebesøg og behandlinger på sygehusene, og det ville samtidig øge livskvaliteten for mange, mener hun. – Vi valgte at investere i mine nye tænder, og jeg har ikke haft det så godt og frit i mange år, som jeg har nu, siger hun.

Siger tingene på en god måde
Selv om Karen og Knud Hansen var glade for deres tandlæge i Stenløse, har de efter Karens store operation valgt at kombinere de nødvendige tandlægebesøg med familievisit på Tåsinge.

– Ole har en god måde at sige tingene på. Han forklarer, hvad han gør, og han kan godt sige ”hold så mund med det piveri”, hvis du er for pjevset. Det kan jeg godt lide, smiler Karen Hansen.

Et par måneder efter, at Karen Hansen fik implantater i overmunden, fik hun sat tænder i hele undermunden.

Fakta om Karen Hansen
Karen Hansen er født på Langeland i 1937.

Maleruddannet hos professor E. Molakidez, Paris, l´Ècole Nationale Superieure des Beaux Arts de Paris.

Har arbejdet 15 år i Frankrig og bl.a. haft eget galleri.

I dag har hun atelier i Stenløse, hvor hun også bor sammen med ægtefællen, Knud.

For 20 år siden kom Karen og Knud Hansen i Guiness Rekordbog, for Operation Gambia, som har været den hidtil største, private hjælpeaktion på privat basis.