En fantastisk tandlægeklinik

Det er en kold dag i januar 2018. Minela Ahmic, som er pædagog i daginstitutionen 4-Kløveren i Svendborg, løber og leger med børnene. Alt er godt, og der bliver grinet og leget, indtil det pludselig går galt: Minela falder pludselig på fliserne, og situationens alvor er ikke til at tage fejl af: Minelas fortænder er slået helt skæve, og hun bløder kraftigt fra munden. Hurtigt kommer kolleger til og får hjulpet Minela. Hun bliver straks kørt til Klinikhuset Klitgård.

Mange år forinden blev Minela patient hos Klinikhuset Klitgård. Omkring år 2000 boede Minela og hendes forældre i asylcenter Holmegaard. De var flygtninge fra Bosnien, og havde fast bopæl i asylcentret i 4 år. I forbindelse med et tandeftersyn blev Minela præsenteret for personalet hos Klinikhuset Klitgård, og det skulle vise sig at blive et bekendtskab som varede ved.

Men tilbage til uheldet i 4-Kløveren. Kollegerne får hurtigt hjulpet Minela på benene, og mens en kollega kører Minela til Klinikhuset Klitgård i Rudkøbing, ringer en anden kollega og varskoer personalet, hvad der er sket. Da Minela ankommer til tandlægerne i Rudkøbing, står alle klar til at tage imod hende. Fra første sekund fornemmer Minela, at de vil gøre alt for at hjælpe hende. Beredskabet er parat.

Oles friske facon

Hurtigt bliver hun placeret i tandlægestolen, og Ole får på sin sædvanlige friske facon fortalt Minela, at hun kan tage det roligt, og at hun er i trygge hænder. Alle kan mærke og se, at Minela er frygteligt ked af det. Dels har hun store smerter i munden, og dels er det aldrig rart at få slået sine fortænder løs. Den normalt så smilende bosniske kvinde på 40 år, er forslået og ked af hvis hun allerede i så ung en alder skal miste sine fortænder.

– Ole er jo en fantastisk og kærlig tandlæge, som både er sjov, sød og forstående – og så har han somme tider nogle ret sarkastiske kommentarer. Den dag kunne han godt se, at jeg var meget ked af det, og straks gik han i gang med at bedøve mig i munden, så jeg kunne slippe for de værste smerter.

Og Minela tænker tilbage på dagen, hvor det gik galt, med taknemmelighed. I alle årene, hvor hun har været patient hos Klinikhuset Klitgård, har hun sat pris på den venlighed og imødekommenhed, som hele personalet udstråler. – De er alle sammen kærlige og man mærker at de er kærlige med oprigtig omsorg, fortæller Minela.

Minela bevarede håbet

Især den kolde dag i januar, hvor det altså gik galt på et splitsekund. Da Ole først havde fået bedøvet Minela, gik han og pigerne i gang med at se på skadens omfang – og det var temmelig nedslående: fortænderne var slået helt skæve, og Ole forsøgte at rette op på skaden så godt som muligt. Efter en times koncentreret indsats sidder Minela med en slags tandbeskytter i overmunden. – Den skal du have i munden de kommende 3 måneder, og så ser vi hvordan situationen er til den tid, sagde Ole.

Herefter gik Minela til kontrol hver anden uge, men efter de 3 måneder måtte Ole overbringe Minela den triste besked: – Vi kan ikke redde den ene fortand. Vi bliver nødt til at trække den ud og erstatte den med et implantat.

Det var et hårdt slag for Minela, som hele tiden havde håbet på, at hun kunne bevare sine ”rigtige” fortænder. Igen mærkede hun den enorme omsorg fra personalet i Klinikhuset Klitgård, og Ole igangsatte omgående en plan for hvordan tingene skulle gribes an. Han fik hurtigt skabt en midlertidig fortand.

Styr på tingene

Fortanden blev erstattet af et implantat nogle uger senere, og i mellemtiden læste Minela om implantater og hvordan det hele ville blive iværksat. – Jeg kan godt lide at have styr på tingene og vide, hvad der skal ske og hvorfor, siger hun.

Da der var gået nogle uger, stod Ole og personalet klar til ”operation implantat”. Det var en situation, som Minela i første omgang blev lidt forskrækket over:

– De stod alle sammen klar. De var trukket i rigtigt, grønt operationstøj som ægte kirurger i et supersterilt miljø, og de havde naturligvis beskyttelse for munden. Igen var oplevelsen helt fantastisk. Man kan godt blive en smule utryg i sådan en situation, men personalets omsorg og Oles humor gør, at man slapper af.

Ole fik sat en skrue i mundhulen på Minela, og snart var den midlertidige fortand erstattet af et implantat, og det var helt enestående, fordi Oles arbejde var udført helt perfekt. Minela strålede som en sol, da hun så resultatet i et spejl.

Græd af glæde

– Jeg græd den dag det gik galt, men jeg må også indrømme at jeg græd af glæde, da jeg så det flotte resultat, som Ole og pigerne havde udført. Jeg var så lettet, og jeg måtte straks tage en selfie og sende det til min mand. Jeg var bare så glad. Samtidig vidste jeg at alting var under kontrol.

Jeg fik penicillin inden indgrebet, så vi var sikre på at undgå betændelse og der har hele tiden været en god opfølgning, så vi ikke løb ind i uforudsete problemer.

– Efter det første implantat til mit endelige smil gik der 3 måneder og i september fik jeg 3 kroner på 3 af mine fortænder. I dag har Minela det flotteste smil. Det betyder meget for Minela at kunne smile, når hun møder folk, og hun smiler også når hun tænker tilbage på forløbet.

– Jeg må sige at jeg på intet tidspunkt har følt mig utryg. Klinikhuset Klitgård har hele tiden været opmærksom på mig, og de har udvist stor støtte og forståelse for min situation. De har været i stand til at rumme mine følelser, og jeg har hele tiden følt, at de har været der for mig. Det er meget svært for mig at udtrykke min taknemmelighed, men den er meget stor.

Om Minela Ahmic:

  • Minela er 41 år og gift med Elvir
  • Sammen har de Asja på 15 år og Benjamin på 10 år.
  • Minela er uddannet pædagog på Odense Seminarium.
  • Hun arbejder som pædagog i daginstitutionen 4-Kløveren i Svendborg
  • I sin tid var hun med til at starte en juniorklub op i Rudkøbing, hvor hun har boet i 15 år.

Minela er desuden

  • Personalerepræsentant i kommunalbestyrelsen for ungdomsskolen i Rudkøbing
  • Personalerepræsentant i område Sundets forældrebestyrelse

Minela har også stiftet et bosnisk fællesskab med en god veninde i Rudkøbing. Foreningen har indsamlet et beløb, som skal bruges til en bosnisk statue, der skal placeres i en park i Odense. Statuen er en symbolsk tak til danskerne for at have taget så godt imod bosnierne.